И тази година благодатният огън ще пристигне в Русе през Дунав мост

0
И тази година благодатният огън

И тази година благодатният огън за Великденското богослужение ще пристигне в Русенската епархия през Дунав мост, съобщи митрополит Наум. Близостта на Русе с румънската столица гарантира, че запаленият в Йерусалим огън ще пристигне навреме за празничното богослужение. Още повече, че самолетът на румънската делегация е сред тези, които се ползват с предимство на летището в Йерусалим и ще излети веднага, след като представителите на Румънската църква получат огъня. Преди няколко години имаше случай, когато Благодатният огън пристигна в Русе след Великденската нощ заради транспорта.

Очаква се около 20.00 часа кортежът, който пристига от Букурещ да бъде в Гюргево. Русенските свещеници ще преминат моста за да вземат благодатния огън и към 20.30 часа ще спрат до кръговото на Дунав мост за да може хората, които идват от Бяла, Велико Търново, Тутракан, Силистра, Варна, Търговище и Разград да вземат огъня на място и да им е по-лесно придвижването по места. Свещеният пламък ще е в русенските черкви най-късно до 22 часа.

Благодатният огън се смята за едно от чудесата на православното християнство. Всяка година на Гроба Господен и улиците в близост до него се стичат хиляди поклонници, за да станат свидетели на слизането на Благодатния огън, който се появява в отговор на молитвите на хилядите вярващи. Храмът е построен през ІV столетие на мястото, където е завършил земният път на Исус Христос.