И. Веселинов: До две години Русе – Бяла може да е 3-лентов, натискаме

0
2259

Това каза в отговор на журналистически въпрос депутатът от „Патриотичен фронт“ Искрен Веселинов. По думите му, по този въпрос цялата русенска група депутати е единодушна и всички заедно упражняват натиск върху регионалния министър Лиляна Павлова.

Разширението може да се извърши от Агенция „Пътна инфраструктура“,  в рамките на годишните планови ремонти, по модела, който се използва при разширението на пътя от Русе за Варна, аргументира се Веселинов. По негово експертно мнение, това може да стане за не повече от 2 години. Подобна теза лансира неотдавна и областният управител Стефко Бурджиев.

От МРРБ са гарантирали, че ще поемат разходите да изготвяне на идейния проект за 4-лентов скоростен път или магистрала. Така, дори и същинското изграждане на пътя да остане за плановия период след 2020 г., значително ще се подобри неговото състояние и ще се намалят предпоставките за тежки пътно-транспортни инциденти. Отделно, че паралелно с реконструкцията на сега съществуващия път, паралелно ще върви и проектирането на новия, и при осигуряване на съответното проектиране, изграждането ще може да стартира незабавно. За реализацията на тази идея русенските депутати щели да потърсят подкрепа и от великотърновските си колеги.

Съществува голямо различие в обема на средствата, предвидени за Южна и за Северна България, каза още Веселинов. Докато за инфраструктурни проекти в Южна България са заложени над 2 млрд. лв.            , то за Северна са близо 5 пъти по-малко. Регионалният министър Лиляна Павлова обяснила драстичното различие с това, че в момента на юг се довършват проекти, стартирани в предишни периоди.