И втората инстанция осъди двамата машинисти от Хитрино

0

Апелативният съд във Варна е потвърдил осъдителните присъди на машинистите, управлявали влаковата композиция, която се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 г. Димитър М. е осъден на 15 години затвор и 17 години лишаване от право да управлява професията си. Помощникът му Радослав П. е лишен от свобода за 10 години и му е отнето правото да упражнява професията си 12 години.

Според съда дамата са виновни, защото са навлезли в гарата с прекалено висока скорост. Вместо да бъде спазено ограничението от 40 км. композицията се е движела с 78 км. в час.

В резултат последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив“, посочва съдът.

При трагедията в Хитрино загинаха 7 души. Други 14 бяха ранени. Унищожени бяха редица домове.

Железният път е бил в лошо състояние, посочва се още в мотивите на съда. Именно затова е било наложено и ограничени на скоростта.

„До инцидента не би се стигнало, ако машинистите бяха изпълнили задълженията си и бяха преминали с разрешената скорост. Това е в пряка причинна връзка със загубата на устойчивост на железния път, настъпилото дерайлиране, пробивът на едната цистерна, последвалите взривове и палежи, и в крайна сметка със смъртта и телесните повреди на много лица“, посочва съдът.

Решението не е окончателно.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили