ИАППД започва драгиране на речния път по Дунав

0
default

В началото на юли Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ започва саямостоятелно драгиране на речния път по р. Дунав, съобщи изпълнителният директор инж. Павлин Цонев.

Драгажът ще се извършва с новозакупената техника на агенцията, която се състои от драга, маневрен кораб, понтон, шалан и тръби за пренос на наноси. През изминалите седмици приключи обучението на екипажа и бяха направени проби, за да се стиковат екипите.

Според предварителните планове, в началото на юли, техниката ще тръгне за района на остров Белене – един от традиционно критичните участъци на реката през летните месеци, когато нивото на реката спада. По предварителни данни се очаква издрагираният материал да бъде в обем от 80 000 м3, които ще бъдат върнати на подходящо място в река Дунав.

За да поддържа нормално корабоплавателно ниво през летния сезон, ИАППД получи целево финансиране от Министерство на транспорта и съобщенията в размер на 300 000 лева, съобщи още инж. Цонев.  Паралелно с това в момента е в ход обществена поръчка, обявена от МТС и ИАППД, за извършване на драгажни дейности. Очаква се резултатите от нея да бъдат обявени до един месец. Условията на търга предвиждат да бъде подписан договор за 3-годишен период, а индикативната стойност е 7 милиона лева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук