Иде най-зимната седмица, очаква се обилен снеговалеж

0
46
Иде най-зимната седмица

Очаква се потенциално опасно време за неделя и понеделник, предупреждават синоптиците от НИМХ към БАН.

В събота вечер от югозапад ще започнат валежи, които ще продължат няколко дни. В по-голямата част от страната в неделя ще вали сняг. В началото на следващата седмица се очаква силен вятър и отново валежи от сняг в цялата страна, като най-интензивни ще са в понеделник, 26 февруари. Очакванията са снежната покривка да достигне 20-30 см, а температурите да паднат до минус 15 градуса. Най-студено ще е на 1-ви март сутринта.

На 3-и март също се очакват валежи, но температурите ще са значително по-високи, допълват синоптиците.

Шофьорите, на които им предстои пътуване, е необходимо да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“, призовават от Пътната агенция. Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми ще работят на 24-часов режим и ще предприемат всички необходими действия за осигуряване проходимостта на републиканската мрежа при зимни условия, уверяват от АПИ. В готовност за поддържане на пътищата са около 3000 машини.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.