Идват истинските жеги, 38 – 39°С ни очакват днес

0
581
Августовските жеги продължават

Идват истинските жеги, в района на Югоизточна Европа и на Балканите започва период на истинско лято с повишаващи се дневни температури.

Това прогнозират синоптиците от Научния институт по метеорология и хидрология.

Днес ще е слънчево, около и след обяд – горещо. Ще духа слаб югоизточен вятър. По поречието на река Дунав и в източна Тракия, особено следобед, се очаква максималните температури да достигнат 38 – 39°С, очакваната най-висока температура в Русенско е 38°С.

Над планините ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, по билата до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра около 27°, на 2000 метра – около 18°С.

Над Черноморието ще бъде слънчево със слаб югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 27°-30°С. Температурата на морската вода е 25°-27°С. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

В петък и събота също ще бъде предимно слънчево и горещо, не се изключва вероятността на места максималните температури да достигнат и надхвърлят 40°С.

Тъй като ще стане доста горещо, хората трябва да си припомнят основните препоръки за подобни температури, защото юли месец нямаше рекордни горещини – да се пият течности, да се носят шапки и по-широки и светли дрехи.