Игнат Канев: Осъществете мечтите си!

0
Осъществете мечтите си!

Осъществете мечтите си! Това пожелание отправи към студентите от Русенския университет големият канадски бизнесмен с русенски корен Игнат Канев.

„Вие сте щастливи хора, защото имате свободата, която аз нямах, имате възможността да учите, каквато аз нямах“, каза при откриване на академичната учебна година бизнесменът, който е един от най-големите дарители, не само за Русенския университет, а и за цялата страна.

Роденият в русенското село Горно Абланово Игнат Канев пожела на студентите много здраве и упоритост, за да постигнат мечтите си и да вървят по пътя на успешната професионална реализация.

„Вие сте граждани на света, а в този свят днес конкуренцията е огромна и трябва много да се учи и работи. България се нуждае от знаещи и можещи млади хора“, каза Канев, с чиято финансова помощ бе изграден „Канев център“ към висшето училище.

Общо 1660 първокурсници прекрачиха днес прага на висшето училище, като 72 от тях са приети с отличен успех.

Сред официалните гости бяха още зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, НВПр Русенският митрополит Наум, депутати, областният управител Галин Григоров, кметът на Русе Пламен Стоилов.

„Русенският университет е един от най-интензивно развиващите се университети в България през последните 30 години. Интензивност, която обаче има и качествата на стабилност“, каза в словото си зам.-министър Проданов и даде пример, че през ноември т. г. Юридическият факултет ще отбележи 25 години от създаването си, а преди дни е бил открит и филиал на висшето училище във Видин.

С разкриването на филиала във Видин Русенският университет изгражда „Дунавската ос на висшето образование“, каза ректорът на висшето училище проф. Велизара Пенчева. За откриването на филиала университетът и цялата академичната общност са получили от председателя на Народното събрание Димитър Главчев плакет „Антим I“.

По повод началото на академичната учебна година Русенският университет получи поздравителни адреси от Администрацията на Президента на Република България, министъра на труда и социалната политика Бисер Петров, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министъра на туризма Николина Ангелкова, народните представители от ПГ на ГЕРБ и от ПГ „БСП за България“, Драгомир Николов – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, Генералното консулство на Руската федерация в Русе, председателя на Общинския съвет в Русе – чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, Централното военно окръжие, изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй Иван Андреев, изпълнителния директор на Сименс България Боряна Манолова.