Илхан Кючюк: Идеята за „мини Шенген“ между България и Румъния е неработеща

0

Идеята за т.нар. мини Шенген между България и Румъния няма да работи. Това каза евродепутатът Илхан Кючюк по време на конференцията „Мост на очакванията: Значението на Шенген за България и Румъния“, която се проведе в Русе.

Според него, подобен ход не решава нито един от проблемите.

„Ако, да кажем, че тировете ще преминават свободно през българо-румънската граница, те отново ще бъдат проверявани на границата с Унгария. Необходима е дипломация и със сигурност политически действия“, смята евродепутатът.

Той и румънският му колега Влад Ботош бяха категорични, че България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген.

„България се справя добре с мигрантската криза“, категоричен бе Илхан Кючюк. Той съобщи, че според данни на „Гранична полиция“ от януари до края на август тази година има 131 000 опита за нелегално пресичане на българската граница. „За същия период през 2022 година данните показват нещо съвсем различно, а именно 50 процента са били по-малко опитите за нелегално пресичане. Затова казвам, че ние се справяме добре с охраната на българската граница, която е европейска граница. Имаме своите проблеми, защото натискът е огромен, но агенциите, които са ангажирани в охраната на границата, имат също своята роля“, каза Кючюк.

„Пристигам от Румъния и се забавих на границата заради огромните опашки от превозни средства. Това не може да продължава по този начин. Трябва да бъдат направени всички усилия да бъдат убедени двете правителства на Нидерландия и Австрия за влизането на нашите държави в Шенген“, каза Влад Ботош, който е заместник-председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент. По думите му ние сме също толкова граждани на Европейския съюз, колкото и всички останали граждани на Съюза.

Според него идеята за т.нар. мини Шенген между България и Румъния няма да работи, защото той не решава нито един от проблемите.

Сред участниците в конференцията бяха заместник-председателят на Народното събрание Филиз Хюсменова, български и румънски депутати, както и представители на бизнеса.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук