Илинден е, почитаме гръмовержеца Св. пророк Илия

0

На днешния ден православните християни почитат св. пророк Илия, който се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Св. пророк Илия бил от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Бил е ревностен защитник на християнската вяра. Името Илия означава крепост Господня. Според едно от вярванията след смъртта си Илия се възнесъл на небето в златна колесница, теглена от четири коня. Там горе той преследва ламята, която пасе житата. Хвърля по нея огнени стрели, от които се получават гръмотевиците и светкавиците. Когато пък има светкавица без гръм се смята, че това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата на свети Илия.

Народните вярвания са, че свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Затова го наричат и Гръмовержец. Според поверията, когато на Илинден прогърми, орехите ще бъдат шупливи, а лешниците празни. Виното обаче ще е добро. На днешния ден не се работи. Прави се курбан от най-стария петел и се изпича погача. Пеят се песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Денят е празник на шивачите. По стар стил Илинден се празнува на 2 август, когато избухва и Илинденско-Преображенското въстание за Освобождението на Македония и Одринско.

Свети Илия се счита за небесен закрилник и покровител на пожарникарите. Илинден е и празник на кожарите и кожухарите.

На Илинден празнуват всички, които носят името Илия, Илиян, Илияна, Илко.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук