Има косвени доказателства, че новият щам вече е у нас

0
Pixabay

Има косвени доказателства, че новият британски щам на коронавируса върлува и у нас, твърдят специалистите, които извършват генното сенквениране на пробите, съобщава бТВ.

Първата партида у нас, която се проучва за мутацията, съдържа 48 проби. Работата на екипа от специалисти е сложна, а специален биоинформационен софтуер обработва данните, което помага за установяването на мутациите и еволюцията на вируса.

„Изследваме проби, коитоса взети от различно време и различни места в страната и провеждаме изследване, което цели да разчетем вирусния геном и да анализираме“, казва доц. Ивайло Алексиев от Националния иснтитут по заразни и паразитни болести.

Засега се знае, че мутацията води до по-бързо разпространение на вируса сред населението. Няма данни да е причина за по-тежко протичане на заболяването. Засега има само косвени доказателства, че вероятно е и у нас. „Към момента имаме косвени доказателства, че може би вируса е навлязъл вече и в България, той вече присъства в 50 страни по света, така че не е изключено да го намерим и ние“, обясни Алексиев.

Ако има трета вълна с новия щам, ограниченията ще се върнат

Проучването на първите 48 проби ще завърши с резултат до дни. Но работата на екипа няма да спре до тук, а ще продължи с проучване на още 48, а след тях – на още 96 проби.

Ако наличието на новата мутация се потвърди, вероятно това ще е водещо при бъдещо налагане на мерките. Към момента експертите смятат, че трета вълна на коронавируса у нас може да има през март. В сряда главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ако слуачите отново скочат, ще има и по-строги мерки.