Има ли спасение от косопада?

0

Всяко човешко тяло е уникално и има своите собствени особености и проблеми, но едно неприятно явление, което сполетява голяма част от нас в някакъв период от живота ни, е косопадът. Сезонен или хроничен, той може да повлияе до голяма степен върху нашето самочувствие и да навреди както на менталното ни здраве, така и на взаимоотношенията ни с хората. За да се справим с този така наболял проблем за мъже и жени, най-важната ни задача е да разберем какво причинява заболяването при нас.

Какво причинява косопада?

Има редица причини, поради които при нас може да се появи така неприятния косопад. Най-безобидният вариант е сезонният косопад – на ден поне по 100 косъма падат от главата ни като част от напълно естествен процес, но през пролетта и есента, през които природата променя изцяло облика си, нашата коса в синхрон със сезоните преминава през промени и е възможно да се появи косопад. Колкото и неприятен да е той, е напълно безобиден и ще отмине така неочаквано и изненадващо, както и се е появил. Разбира се, вие можете да допринесете за по-бързото възстановяване на косата си със специален шампоан, подсилващ косъма, или витамини, стимулиращи растежа на нова коса.

Косопад – проблем или белег за друго заболяване?

Косопадът може и да е индикация за по-сериозни проблеми с менталното или физическото ни здраве. Често той е предизвикан от силен стрес или кожни заболявания. В някои ситуации е възможно и да е белег за наличие на проблеми, свързани с бъбреците, щитовидната жлеза или просто недостиг на някой витамин в тялото. Ако имате подозрения за нещо по-комплексно, е добре да отидете на лекар, който да вземе нужните мерки по откриване на причината за проблема, на който косопадът е просто вторичен белег. Веднъж справили се с това, косата ви би трябвало да се възстанови сама. Ако това не се случи и загубите са големи, обмислете манипулация като трансплантация на коса – процедурата се извършва бързо и безболезнено, а резултатите ще ви очароват.

Косопадът е социален проблем, който засяга дълбоко психическото ни състояние и води до отключване на редица по-сериозни проблеми като депресия, безсъние, паник атаки и други. Важно е подобни неща да не се премълчават, а да им се дава гласност – при такива случаи човек се нуждае най-вече от подкрепа и разбиране, изолирането и затварянето в себе си може единствено да влоши нещата. Ако вие самите минавате през подобно нещо или имате приятел, който се бори с косопада, поговорете с него и го уверете, че не е сам в това.