Имунизационен паспорт може да има най-рано след три месеца

0

Европейските лидери сближават позициите си по въпроса за въвеждане на имунизационен паспорт. Това е генералният извод от проведения в четвъртък съвет, в който участва и премиерът Бойко Борисов.

Въпреки това някои страни все още не са съгласни. Френският президент Еманюел Макрон например заяви, че подобна стъпка би била дискриминационна за младежите, тъй като те са на опашката по ред за имунизация. Германският канцлер Ангела Меркел пък заяви, че всички са съгласни, че подобно удостоверение трябва да е цифрово.

ЕК може да е готова с подобен документ най-рано след три месеца, каза председателят на комисията Урсула фон дер Лайен.

България ще подкрепи въвеждането на ваксинационен паспорт

„Това отнема време, най-малко три месеца. Важно е да се каже, за да не са очакванията твърде високи. Страните членки трябва да действат бързо, ако искаме такъв зелен паспорт да бъде наличен до лятото. Освен принципите и технологията, те трябва да осигурят бързото и цялостното му разгръщане в здравните си и граничните си системи“, заяви тя.

В четвъртък премиерът Борисов обяви, че България подкрепя идеята. У нас се издава подобен сертификат на получилите две дози.

За бързото въвеждане на имунизационен паспорт настоява и Гърция. Според тамошните власти това ще даде възможност на туристическия бранш да работи по-спокойно.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили