Имунизационните паспорти – нова форма на дискриминация?

0

Има опасност имунизационните паспорти да се превърнат в нова форма на дискриминация срещу неваксинираните. Това заяви пред БНТ специалистът по медицинско право адвокат Мария Шаркова.

За сертификати, които да позволяват по-лесно пътуване на имунизирание се говори от месеци. Преди ден председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви, че комисията по правилата за регламенирането им. България е сред страните, които подкрепят въвеждането им.

Според Шаркова обаче, ако с тях се въведат строги забрани или ограничения, това ще е във вреда на хората, които не са ваксинирани. И то не винаги по тяхна вина.

ЕК готви правила за имунизационните паспорти

„От една страна, все още няма достатъчно ваксини за всички желаещи, а от друга – има такива, които не могат да си поставят ваксини заради противопоказания. Сред тях към този момент попадат и децата до 18-годишна възраст“, обясни тя.

Шаркова посочи, че не бива и имунизираните да търпят ограничения, защото в повечето случаи те са предпазени от тежко боледуване. Според нея хората, за които има данни, че не представляват опасност за другите, не бива да бъдат поставяни под карантина или да им се искат отрицателни тестове при пътувания.

Работодателите в България нямат право да изискват от служителите си да се ваксинират, каза още адвокатът. Трудов договор не може да бъде променян едностранно и ако такова изискване не е било записано, не може да се иска изпълнението му. Ако се прецени, за някои длъжности да се въведе такова изискване – то би трябвало да се промени законодателството, допълни Шаркова.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили