Имунизираните с „АстраЗенека“ ще могат да получат втора доза от РНК-ваксина

0
Снимка: БГНЕС

Ваксинираните с първа доза „АстраЗенека“, които не желаят да получат втората, ще могат да довършат имунизацията си с друга ваксина. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Според него опциите са една от РНК ваксините – „Пфайзер“ и „Модерна“. Който иска втора доза „АстраЗенека“, ще я получи.

Решението идва, след като в последните дни бе регистриран изключително нисък интерес към британската ваксина. Причината за него станаха съобщения за образуване на тромбози след имунизация.

В САЩ спират ваксината на „Джонсън&Джонсън“

Дали смесването на две ваксини е е разумно решение към момента не е сигурно. Министърът призна, че изследвания в тази посока няма.

„Големи европейски държави взеха такова решение. Нашите експерти в момента мислят по въпроса и до края на седмицата очаквам становище как да процедираме“, обясни той.

До края на деня България очаква становище от Европейската агенция по лекарствата за ваксината на „Джонсън&Джонсън“. Във вторник се разбра, че здравните власти в САЩ препоръчват спиране на прилагането й заради шест регистрирани случая на тромбози. Очаква се първите дози от препарата да пристигнат у нас в следващите дни.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили