† In memoriam: Напусна ни проф. Борис Томов

0

boris_tomov731Поклонението пред тленните му останки ще бъде в неделя, 26 май, от 13 ч. в катедралния храм „Св. Троица“.

Проф. Томов е роден през 1940 година в Русе. От 1968 година е преподавател в университета, от 2.ХІ.1993г. до  18.ХІ.2003 г. е негов ректор. За големия му принос в развитието на университета, както и за научните му достижения, през 2008 г. е избран за доктор хонорис кауза на висшето училище.

Борис Томов е професор по „Технологии, машини и системи за обработване чрез пластична деформация” в катедра “Материалознание и технология на материалите” на Русенския университет “Ангел Кънчев”. Защитил е дисертация за получаване на степен „доктор” във Варшавската политехника и за „доктор на техническите науки” в България.

Основните дисциплини, които проф. Томов преподава са „Обработване на металите чрез пластична деформация” и „Технология на машиностроителните материали”, Научните му интереси са областта на взривното обработване на металите, щамповане на сложни машиностроителни изделия, компютърно симулиране на технологични процеси, автоматизация на технологичното проектиране. Автор и съавтор на над 100 публикации – книги, учебни пособия, научни доклади, авторски свидетелства. Ръководил на над 50 дипломанти, специализанти и докторанти. Избран е за извънреден професор в Силезийския технологичен университет, Полша.

Поклон пред светлата му памет!

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук