Институтът „Роберт Кох“: Маските остават и с ваксината

0

Маските и правилата за хигиена и физическа дистанция остават и след излизането на ваксината поне на първо време.

Това съобщиха вирусолозите от германския институт „Роберт Кох“, който наблюдава болестта и изготвя мерките за справяне с нея. Причина за това е, че ваксините в началото ще са твърде малко и ще бъдат поставяни предимно на хора от рисковите групи. Това означава, че останалите ще трябва още известно време да ходим с маски и да се придържаме към вече установените правила, заяви институтът.

Институтът също така публикува свой доклад, който очертава три сценария за развитие на пандемията през следващите месеци.

Първият предвижда избухване на локално ограничени зарази, които бързо могат да се овладеят. При тях е достатъчно мерки да вземат само местните власти и мерките да се отнасят за засегнатите предприятия, училища или семейства.

Вторият сценарий предвижда разпространение на болестта след събирания на много хора на едно място – семейни празненства или учебни заведения. Там също помага налагането на кратка карантина само за засегнатите.

При третия сценарий има регионално избухване на зараза, където вече не може да се проследи и прекъсне веригата на болестта. Тогава за цял регион ще се наложи въвеждане на карантинни мерки до овладяването на инфекциите.

На базата на тези три сценария институтът е изготвил и протоколи за реагиране, като основната цел е да се спре разпространението на болестта, да се ограничат щетите за здравето и живота, но и да не се блокира икономиката.

„Налага се през следващите месеци да взимаме мерки, които да са ефективни, но и съобразени с конкретната картина и нужда“ , коментира директорът на „Роберт Кох“ Лотар Вилер.

Същевременно институтът изрично препоръчва да се увеличи капацитетът на регионалните здравни инспекции и да се обособят мобилни центрове за тестване и лечение на коронавируса. Специалистите съветват рисковите групи да се ваксинират против грип и с пневмококи срещу белодробни усложнения.

В същото време правителствата на германските провинции и германската канцлерка Ангела Меркел обявиха, че ще се срещнат в сряда, за да обсъдят една от мерките, наложени наскоро – забраната за нощуване на хора от рискови региони в други провинции. Рискови междувременно вече са всички големи градове.

Мярката бе взета точно ден преди началото на есенната ваканция, когато стотици семейства бяха резервирали квартири и хотели в Германия, съобразявайки се с по-ранна препоръка да не пътуват в чужбина.

Заради новата забрана те не могат да почиват в резервираните курорти, но въпреки това трябва да си платят хотелите, без да е ясно дали парите им ще бъдат върнати. Критиките срещу тази мярка бяха толкова остри, че се  наложи премиерите и канцлерката да свикат заседание, на което да решат дали да не я отменят. Лекарите също препоръчаха тя да отпадне, тъй като желаещите да пътуват трябва да се снабдят с негативни коронатестове и това е натоварило и без това препълнените им графици.

Медиите също повдигнаха въпроса дали подобни забрани не нарушават конституцията и правата на хората да се придвижват из страната, като посочиха, че подобни неоправдани и недоказано работещи мерки разколебават населението в нуждата от спазването на всички останали препоръки.

Информацията е на: https://clubz.bg/