Интерконекторната връзка с Румъния готова до края на годината

0
Интерконекторната връзка България-Румъния

Това каза румънският президент Клаус Йоханис, който  заедно със заместник-министъра на икономиката Жечо Станков огледаха работната площадка на интерконекторната газова връзка, която се изгражда между България и Румъния.

Интерконекторната връзка България-Румъния - Клаус ЙоханесПрезентация на проекта бе направена от представител на фирма „Хабау“, след което официалните лица посетиха обекта.

„Този обект е много важен за Румъния и за България. Запознах се с плановете за работа и съм уверен, че до средата или до края на август ще има първи резултати. До края на годината трябва да е готова цялата работа“, каза Йоханис, който проследи отблизо изграждането на междусистемна газова връзка между двете страни.

Българският участък е край град Мартен и трябва да бъде готов до септември. До края на годината се очакват и първите количества газ, които да тръгнат по тръбите под Дунав.

Интерконекторната връзка България-РумънияПроектът се изпълнява съвместно от газопреносните оператори на двете държави. Връзката е с обща дължина 25 километра, повече от 15 от тях са на българска територия, а 2,1 километра преминават под река Дунав. До сега са изградени надземните станции. Положени са и 70 метра от основната тръба, която е под реката.

Очакванията са, че тя ще бъде готова до есента, а втората връзка, която е резервна и ще дублира първата, ще бъде изградена до края на годината.

Между България и Румъния ще може да се извършва доставка на газ и в двете посоки. Капацитетът на тръбата е милиард и половина кубика газ годишно – това е 50 процента от консумацията на България за миналата година.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили