Интрига в Русе: „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ с по 2 мандата, кой ще вземе 8-ия?

0

Все още не може да се каже точно кои ще са представителите на Русе в 47-ото Народно събрание, като най-много неизвестни има около 8-ия мандат.

За разпределение на мандатите у нас се използва квотата на Хеър, която се изчислява като се раздели общия брой на получените гласове на броя на местата или мандатите, които следва да бъдат разпределени. Ако получената квота не е цяло число, се закръгля към най-близкото по-голямо цяло число. Броят на гласовете, получени за всяка партия, коалиция или независим кандидат, се разделя на този квота. При делението се получава цяло число и остатък. Тези от участниците, чиито действителни гласове са повече от квотата, получават предварителни мандати (места), колкото е полученото цяло число. Незаетите места се разпределят като първа получава допълнителен мандат партията с най-голям остатък, после партията със следващия по големина остатък и т. н. до изчерпване на неразпределените мандати. Затова методът се нарича и метод на най-големия остатък.

В Русе квотата е малко по 9000 гласа. На тази база с голяма доза сигурност може да се каже, че „Продължаваме промяната“ (2,3) и ГЕРБ-СДС (1,67) ще получат по два мандата. „Има такъв народ“ и „БСП за България“ имат съответно 0,93 и 0,87 квоти и също с голя доза сигурност ще имат по един представител в парламента. Движението за права и свободи печели в Русе 0,64 квоти и също вероятно ще има свой депутат.

Голямата интрига е около осмия мандат. „Възраждане“ и „Демократична България“, въпреки че в национален мащаб преминават 4-процентната граница, в Русенско получават под 0,5 квоти и ще трябва да изчакат добавянето на резултатите от вота в чужбина и преизчислението на резултатите преразпределението на мандатите в национален мащаб. Не изключено и правилото на Хеър да ощастливи с трети мандат победителите във вота от „Продължаваме промяната“.

Така на „пръв прочит“ депутати от 19 МИР в Русе в 47-ото Народно събрание ще бъдат:

Николай Събев и Рена Стефанова от „Продължаваме промяната“, Десислава Атанасова и проф. Михаил Илиев от ГЕРБ-СДС, Крум Зарков от БСП, Светлин Митев от ИТН И Ализан Яхова от ДПС,

В очакване на преразпределението са Златан Златанов от „Възраждане“ и Стефан Тафров от „Демократична България“.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили