Иранец от години лекува в Исперих, но не му дават гражданство

0

Иранският лекар д-р Абдулах Заргар, който от години лекува в Исперих и е директор на местната болница, не може да получи гражданство, пише в. „Сега“. Това се оказва пречка и за управлението на болницата. Д-р Заргар е директор от 2013 г. Формално той е назначен временно, докато се обяви конкурс. Такъв вече е в ход, но други кандидати няма, а Заргар не може да участва, тъй като не е български гражданин.

Стотици хора са подписали петиция с искане на Заргар да бъде дадено гражданство. В нея се посочва, че още на първата година след като поема управлението на болницата, лечебното заведение излиза на печалба от 155 хил. лв. Заргар е и първият ортопед там в последните 13 години. След като става директор той успява да привлече няколко лекари и да отвори отново реанимацията.

Иранецът е завършил медицина в Москва, работил е в болници в Турция, Франция, Германия и Великобритания. Идва в България преди 16 години и първоначално работи във Варна, а след това отива в Исперих.

Заргар се е опитал да кандидатства за гражданство веднъж през 2015 г., но му е отказано.

„Не давате! Срамна работа! Защо отказват на лекар, който от толкова години работи тук? Аз съм от заможно семейство, нямам никакви задни мисли и причини да искам гражданство“, казва той.

Единственият начин Заргар да получи българско гражданство е по заслуги. По принцип възможностите да се вземе паспорт са по-широки, но според българския закон кандидатът трябва да се откаже от предишното си гражданство. А в Иран такава процедура няма.

Заргар казва, че не знае какво ще прави, ако не получи гражданство. Той може да остане да практикува в Исперих, но не може да се яви на конкурса за директор на болницата, която управлява от 7 години.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа