Испански доклад свърза Борисов с пране на пари, той отрече

0
Къщата в Барселона

Доклад на испанските власти за случая „Барселонагейт“ свързва бившия премиер Бойко Борисов с пране на 5 млн. евро, с които са купени къща и магазин за бившата „Мис Бикини“ Борислава Йовчева. Документът е пратен на МВР. Самият Борисов отрече да има къща в Барселона.

Скандалът „Барселонагейт“ избухна преди две години, след като изданието „Ел Периодико“ съобщи за разследване на испанската полиция, според което може да има връзка между изпирането на няколко милиона евро и Борисов. Оттогава българската прокуратура твърди, че проверява случая, но все не може да стигне до окончателен извод.

В доклада се описва дейността на две фирми – през едната е купена къщата за 3 млн. евро, в която е живеела Йовчева, а през другата – магазинът й за дрехи.

Първата Numin Invest се е управлявала от Йовчева и баща ѝ Георги Йовчев, се твърди в документа, но 100% собственост на бизнесмена Александър Чаушев, който вече се обяви като собственик на къщата в Барселона.

От 2013 до 2016 г. тази фирма е регистрирала загуби от около 70 хил. евро. През това време не декларира никакви приходи. Въпреки това през нея е купена къща за 3 млн. евро.

Втората фирма Ema BGS е учредена през 2014 г. като тогава едноличен собственик е бащата на Йовчева – Георги Йовчев.

След това в управлението влизат дъщеря му, както и кипърската офшорка Palms Enterprises. Неин собственик е кипърец, но пълномощник е бизнесменът Йордан Христов, с когото по-късно Йовчева сключи брак.

През 2015 г. капиталът на Ema BGS е увеличаван два пъти като става дума за 1.75 млн. евро. Същата година от фирмата е правена и друга транзакция на стойност 600 хил. евро. Това е стойността на магазина за дрехи, купен за 2,3 млн. евро.

„Средствата не могат да бъдат асоциирани с банков или частен заем, тъй като не са декларирани във връзка с икономическия баланс на дружеството. Друг аспект, който е поразителен, е, че самото дружество декларира загуби на стойност 1.225.000 евро през фискалните 2014 г. и 2015 г., което би могло да докаже, че магазинът за дрехи не е особено печеливш“, пише в доклада.

„Опитват се да ме забъркат в притоплена манджа. Нито имам къща, нито имоти, нито ще имам, живея в Банкя, там, където съм се родил“, каза в отговор бившият премиер Бойко Борисов.

Министър-председателят Кирил Петков пък коментира, че в доклада имало снимки на Борисов.

Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават информация, а ние нищо не знаем?„, попита той.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили