„Истинска приказка“: Божков бил рекетиран с 20%

0
342

Чрез карикатури и метафори хазартният бос Васил Божков надигна завесата на отношенията между правителството и Националната лотария. Бизнесменът написа серия от постове във Фейсбук, както се беше заканил преди дни, с които под формата на приказка преразказва пътя на Националната лотария.

От шаржовете става ясно, че правителството е направило промени в Закона за хазарта в полза на Националната лотария, като в замяна Божков е връщал част от приходите на лотарията.

Той не използва имена, но личностите са лесно и ясно разпознаваеми. Взаимствал е от публикувана статия в „Дойче веле“, където са използвали сравнение с приказката Али баба и 40-те разбойници.

Това е първата част от обещаната ви Истинска приказка. Всички прилики с действителни лица и събития не са случайни. #БъдетеЗдрави

Публикувахте от Васил Божков в Неделя, 31 май 2020 г.

 

Той започва историята от самото начало на Националната лотария. Казва, че през 2013 година е била незабележима за управляващите и е плащал като всички 10% данък. На следващата година, когато лотарията започва да генерира големи приходи, опозицията предложила хазартния бизнес да се облага с 15% данък, което според написаното означавало „пещерата да затвори“.

Тогава Божков, който в карикатурите е припознат като Али Баба, е привикан от „Главатаря“ с предложение за помощ. Тя се изразявала в това да се отмени закона и да му се направи лека поправка, след което отново да бъде приет. Така за Националната лотария щял да отпадне финансовият ангажимент към държавата.

В продължението на карикатурите се казва, че веднага след това Али Баба е изпратен при заместник-главатаря по финансите, който му казал, че заради това, че са му помогнали, трябва да работи по този закон и да им дава 20 % от приходите или ще върнат закона.

В края Божков казва, че се очаква продължение

„Истинска ли е историята на хазартния бос и ще бъде ли подплатена от доказателства предстои да разберем. Ще стане ясно и от последващите действия на „случайните“ лица представени в карикатурите.“