„История на рода Рефетови“ – разказ за Русе от създаването на еврейската общност тук в края на 18-и век до 40-те години на 20-и век

0

Книгата „История на рода Рефетови“ на русенския историк д-р Веселина Антонова беше представена в Националния пресклуб на БТА в Русе.

На събитието присъства и известният учен проф. Самуил Рефетов. Той е от еврейски произход, роден през 1937 година в Русе. Проф. Рефетов е откривател на синдрома на резистентност към тиреоидните хормони, който е наречен на негово име. За откритието си през 2015 г. професорът беше номиниран за Нобелова награда.

„По време на честванията на 70-годишнината от основаване на Русенския университет през 2019 г., събитие на което специален гост е и проф. Рефетов, бе първата ми среща с учения. Тогава той ми разказа за съдбите на четири поколения роднини, свързали живота си с Русе. Така открих във фондовете на Държавния архив в Русе неизвестни сведения за рода и започна пътуването назад във времето към родовите корени на проф. Рефетов – за прадядото самоук юрист, чиито деди са живели в земите на Босна и Херцеговина, за синовете му, учили в елитната Мъжка гимназия, за геополитическите събития след края на Втората световна война, прокудили стотици еврейски семейства“, разказа д-р Антонова.

По думите й книгата пресъздава атмосферата в Русе от създаването на еврейската общност тук в края на 18-и век до 40-те години на 20-и век.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили
Посъди дърво-остави следа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук