ИТН се ядоса на правителството заради зеления сертификат

0
Андрей Чорбанов, Снимка: БГНЕС

Въвеждането на зелен сертификат за администрацията не е договорено в коалиционното споразумение. Това заявиха от ИТН, след като правителственият говорител Лена Бориславова обяви, че от март догодина документът за ваксина или преболедуване или отрицателен тест ще стане задължителен за чиновниците.

ИТН е част от коалицията, но е против въвеждането на документа. Според депутата Андрей Чорбанов такава договорка не е имало.

Кабинетът ще иска зелен сертификат за чиновниците от март догодина

„Цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение. Никъде в споразумението не е записана и дума за зеления сертификат. Този акт, касаещ бита и упражняването на професията на огромна част от българското население, по никакъв начин не кореспондира със заложените параметри и подписаното споразумение, касаещ прекия или косвен натиск към гражданите да се ваксинират. Нещо повече  – задължителното въвеждане на здравен сертификат предполага и безплатна алтернатива на безплатната ваксинация“, заяви той.

Все още не е ясно как намерението на кабинета ще се отрази на отношенията в коалицията. Плановете са изискването да се въвежда постепенно като ще се запази възможността и да се представя отрицателен тест.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили