Иван Ениманев назначен за и.д. главен архитект на Русе

0

Иван Ениманев е новият временно изпълняващ длъжността главен архитект на Община Русе, съобщиха от общинската администрация.

Той притежава магистърска степен като аграрен инженер в Русенския университет „Ангел Кънчев“, а след това се дипломира и като архитект във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, изучавайки архитектура на индустриални, жилищни и обществени сгради, ландшафт, опазване на архитектурното наследство, дизайн на архитектурната среда и др.

Бил е проектант на производствени и множество еднофамилни и многофамилни жилищни сгради. Част е и от проектантските колективи за основен ремонт, реставрация и възстановяване на религиозни сгради-паметници на културата, сред които „Св. Йоан Богослов“ в Карнобат, „Св. Никола“ в Дряново, „Св. Богородица“ в Несебър. Участва в експонирането, социализацията и адаптацията на обекти в Националния историко-архитектурен резерват „Никополис ад Иструм“.

Основна мотивация в работата на арх. Ениманев е възраждането на архитектурния  облик на „Малката Виена“, поддържането на богатото ѝ културно наследство и доближаването му до съвременността.