Иван Томов: Разминах се със смъртта, но ще се върна пак!

0

ivan_tomov-znachka23Това каза пред журналисти русенецът Иван Томов, който оцеля като по чудо при разстрела на повече от 10 души, част от международна експедиция алпинисти, които трябваше да атакуват осемхилядника Нанга Парбат.

Преди началото на разговора, с едноминутно мълчание, участниците в срещата почетоха паметта на трагично загиналите алпинисти.

Младият русенец се е разминал със смъртта защото по случайност е бил в лагер, намиращ се на 6100 метра височина, а трагедията се разиграла в базовия лагер, намиращ се 2000 м. по-ниско.

„Сутринта чух по сателитния телефон един от колегите да казва, че част от украинците са убити. Не можех да повярвам, струваше ми се, че е някаква грешка. Когато разбрахме, че е истина, събрахме багажа и започнахме да слизаме надолу”, разказа Иван. Нощта, която той и колегите му трябвало да прекарат на поляната, където били разстреляни алпинистите била кошмарна, защото им оставили само четири души охрана при положение, че е имало информация, че нападателите са 15. „Редувахме се по двама през нощта, защото тези войници оставяха автоматите си и можеше да им вземеш оръжието без да се усетят. Почти не сме спали”, разказа още Иван. Той допълни, че оцелелите били изтеглени с военен хеликоптер. Багажът им обаче останал на място и бил докаран по-късно.

Алпинистите не изключват нападението да е станало заради пари, тъй като липсвали около 10 000 долара и много ценни вещи, сред които телефони, таблети, лаптопи и електронни книги. Изчезнала и челната лампа на Иван. „Хората там живеят изключително бедно. За тях 10 долара са като 1 милион. Не вярвам да са замесени по някакъв начин с нападението, защото те се изхранват с работата, която им даваме – да помагат за набавяне на продукти, да носят багаж. Факт е обаче, че ръководителя на лагера, който обясняваше, че не познава нападателите се провали на полиграф точно на тези въпроси”, разказа още русенецът.

Той бе категоричен, че не се чувства късметлия за това, че е оцелял. Загубихме приятели и колеги, така че още не мога да кажа дали съм щастлив, че съм оцелял, коментира младият русенец.

Кметът на Общината Пламен Стоилов обеща финансова подкрепа при следващата експедиция на Иван Томов за следващата година. Младият мъж получи и значка на Русе с пожеланието винаги да е с него.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук