Избираме президент!

0

Седмица след редовните избори за президент и вицепрезидент, днес отново гласуваме – този път на балотаж, за да изберем между двете кандидат-президентски двойки, получили най-много гласове миналата неделя.

 

На първия тур не бе излъчен победител, защото избирателната активност бе 40.50%, а съгласно Конституцията, за да бъде избран президент на първи тур, трябва да са гласували поне 50% от имащите право на глас плюс един, като конкретният кандидат да е подкрепен поне от половината плюс един от гласувалите. И днес в секциите с повече от 300 избиратели ще се гласува с машини. Този път гласуването ще е значително по-лесно, а електронната бюлетина ще е само на една страница.

На нея са написани имената на двете двойки кандидати за президент и вицепрезидент и опцията „не подкрепям никого“. След като гласоподавателят маркира своя избор, има възможност за преглед и промяна на избора, после пак се дава възможност за преглед и накрая се гласува. Машината издава една разписка. От ЦИК напомнят, че разписката се взима, след като се чуе звуковия сигнал от машината.

Навсякъде в страната изборният ден вече започна. Неговият край е обявен за 20.00 часа, но по изключение там, където има чакащи да гласуват, той може да бъде удължен с още час, т.е. до 21.00 ч.