Избори „2 в 1“: Как гласуваме? (видео)

0

Днес избираме хората, които ще пи представляват в родния и в европейския парламент.
Вотът за евродепутати е редовен, а този за Народно събрание извънреден. До провеждането на шестите поредни избори за последните четири години се стигна след като управляващите от ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) не постигнаха съгласие съвместното им управление на ротационен принцип да продължи.
Право на глас в изборите за български парламент имат всички български граждани над 18 години, които имат постоянен или настоящ адрес на територията на страната. Ако по време на вота избирателят се намира в чужбина, той може да упражни правото си на глас в секциите на територията на съответната държава.
Избирателите в чужбина гласуват за български парламент, а право на вот за европейския имат само гласоподавателите, които живеят на територията на страните от ЕС. Освен това за вота за евродепутати има изискване за уседналост – избирателите трябва да са живели през последните три месеца в България или в друга държава, членка на ЕС.
Гласуването ще става в 12 800 секции на територията на страната. Всеки избирател може да провери адреса на секцията, в която ще гласува на интернет страницата на ГРАО  или чрез cms на единен номер 18429 и за трите мобилни оператора (МТел, Теленор и Виваком) и на стационарен 0800 1 4726, който е безплатен за цялата страна.
Гласуването и за двата вота ще става с машини и хартиени бюлетини в секциите с над 300 избиратели и само с хартиени бюлетини в секциите с под този брой гласоподаватели. Избирателите, които нямат право да гласуват на евроизборите заради правилото за уседналост, но ще гласуват за български парламент, ще упражняват правото си на глас само с хартиена бюлетина.
При гласуването с машина избирателят първо получава от член на избирателната комисия карта, която трябва да постави в слота на устройството. На екрана ще се появят двата вида избори като избирателят трябва да посочи дали ще гласува за български и европейски парламент или предпочита да участва само в единия вот. Ако е решил да участва и в двата избора, отбелязва това в опцията „избери всички“ или докосва последователно екрана с изписаните „избори за народни представители“ и „избори за европейски парламент“.
Ако е решил да участва само в единия избор, то докосва на екрана само него. За да премине нататък, избирателят трябва да докосне бутона „потвърждавам“. На екрана първо ще се изпише изборът, който е направил избирателя в кой вот ще участва. Ако иска да го промени това става с бутона „връщане назад“. Преминаването по-нататък става с бутона „потвърждавам“. След докосването му на екрана първо се зарежда електронната бюлетина за избор на народни представители за българския парламент. На нея отляво в квадратчета са изписани номерата и имената на партиите и коалициите, които участват в изборите. Техният брой е 31.
Отдясно в кръгчета са изписани само номерата на кандидатите за депутати, така както са подредени в листата на съответната партия и за които може да се гласува преференциално. Техните номера започват от 101. Гласуването става като се докосне квадратчето с името на формацията, за която избирателят е избрал да даде гласа си. С отбелязвани в кръгчето избирателят маркира предпочитанията си за кандидата за депутат от съответната листа, ако иска да гласува преференциално. Поради многото партии и коалиции, които участват в парламентарния вот, имената и номерата им са изписани на три страници в електронната бюлетина. Ако някой избирател например е реши да гласува за формация, която е с пореден номер 29 например трябва да отиде на третата страница с бутона „следваща страница“.

След като избирателят направи избора си чрез докосване на бутона „към следващ избор“ отива на електронната бюлетина за изборите за Европейски парламент. Тя изглежда по същия начин като бюлетината за български парламент – отляво са квадратчетата с номерата на партиите и коалициите, които участват в евровота, а отдясно с кръгчетата с номерата на кандидатите за евродепутати в съответната листа. Техните номера също започват от 101 и са до 117, защото България има 17 депутати в ЕП.
След като завърши гласуването избирателят трябва да докосне бутона „продължи“ и на екрана ще се изпише начина, по който е гласувал за евродепутати и за народни представители, както и преференциалния му вот. Ако избирателят иска да си промени вота, той може да го направи с докосване на бутона „промени избора“. Ако изборът му остава, трябва да докосне бутона „гласуване“.
След това машината започва да разпечатва разписките от гласуването. Ако избирателят е гласувал и в двата вота, те ще са две. Пускат се в различни непрозрачни кутии.
Хартиените бюлетини за български и европейски парламент ще са в различен цвят, за да не се объркват избирателите. Тази за Народно събрание ще е в зелен цвят на гърба като на лицевата страна имената на партиите и коалициите, техните номера и номерата за преференциалното гласуване ще са изписани в същия цвят. Хартиената бюлетина за евровота ще е в син цвят. Тя изглежда по същия начин като електронната бюлетина – отляво са квадратчетата с номерата на партиите и техните имена, а отдясно в кръгче са номерата на кандидатите за депутати за българския и европейския парламент, така както са подредени в листата на съответната партия.
Гласуването с хартиена бюлетина става чрез отбелязване в квадратчето с номера на дадената партия или коалиция и кръгчето с номера на кандидат за евродепутат или народен представител със знаците „V“ или „Х“. Като попълването на бюлетината задължително трябва да става с химикал със син цвят. В противен случай бюлетината ще бъде невалидна. Бюлетината няма да бъде зачетена и, ако знаците, с които е отбелязан вота излязат от квадратчето или кръгчето, както и ако бюлетината е надраскана. Също така бюлетината ще бъде невалидна и ако избирателят е отбелязал само кръгчето с преференциалния вот, а не е отбелязал в квадратчето за коя партия гласува. Ако е отбелязана само партията, но не е гласувано преференциално, бюлетината е валидна.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук