Изборите за ректор на Великотърновския университет пред провал?

0
Изборите за ректор на Великотърновския университет

Изборите за ректор на Великотърновския университет са пред провал. Вотът е насрочен за 10 юни, но най-вероятно няма да се проведе, тъй като Студентският съвет все още не е излъчил необходимите 59 членове за Общото събрание.
Според ръководството на учебното заведение зад проблемите в търновската Алма матер стоят от ВМРО, които правят всичко възможно за назначаване на служебен ректор.
Случаят във Велико Търново е безпрецедентен. Според ръководството на университета от Студентския съвет искат да запазят старите си членове в Общото събрание, но според закона те трябва да излъчат нови.
„Не могат да прехвърлят членството си в друго Общо събрание. Тяхно задължение е да проведат изборите и да изберат 59 души, които ще станат представители на студентите и докторантите в новото Общо събрание“, заяви зам.-ректорът проф. Стоян Буров.
До края на юли е срокът, в който настоящият ректор ще има възможност да проведе легитимни избори. След това министърът на образованието трябва да назначи служебен, който пък ще има половин година на разположение да организира нов вот.

Припомняме, че ректорът проф. Бонджолов заплаши с уволнение основния си претендент за поста проф. Венка Кутева. Зад нея застанаха голяма част от деканите на факултети, а студенти от Общото събрание, които я подкрепят, се оказаха с прекратени права.