Изборният ден започна нормално, но с ниска активност

0
Снимка: БГНЕС

Без сериозни проблеми, но с ниска активност започна изборният ден. Днес се гласува и за президент, и за народни представители. Вотът е предимно машинен. Още в началото на деня отделни секции в Русе, Стара Загора, Велико Търново, Горна Оряховица, Ловеч и Пазарджик обявиха, че преминават към гласуване с хартиени бюлетини. Най-често срещаната причина е, че машините не могат да бъдат стартирани.

Няма сериозни нарушения по време на изборите, заяви вътрешният министър Бойко Рашков. Той допълни, че МВР след за такива не само в изборния ден, но и е деня за размисъл, когато също имаше акции срещу купуването на гласове.

Около 7.1% е активността към 10 ч., сочат данните на агенция „Тренд“. Според „Галъп“ активността е още по-ниска – около 4%, но отчетена час по-рано.

В две секции в Русе машините отказаха

Пред БНР Първан Симеонов от „Галъп“ коментира, че на вота на 4 април дори по-малко хора са излезли към този час.

„Отминахме пика на четвъртата вълна. Смъртността се движи висока, защото се движи отместена с две седмици закъснение. От 2 седмици насам се отчита видимо намаляване на ръста на случаите – спиране на ръстовете и намаляване на случаите. На 4 април беше сходно. Даже на този етап към 4 април беше по-зле. Това може да окаже някакво влияние главно върху върху възрастни хора, които са по-уплашени от вируса“, заяви той.