Избраха Мария Габриел за първи вицепрезидент на ЕНП

0
77
Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент

Българският еврокомисар Мария Габриел бе избрана за първи вицепрезидент на Европейската народна партия, обявиха от партията. Това се случи на Конгреса на ЕНП в Загреб, Хърватия. За Мария Габриел гласа си дадоха 442 делегати и по този начин тя събра най-много подкрепа в сравнение с останалите 9 заместници на новия президент Доналд Туск.

Преди това конгресът в Загреб  избра за президент на формацията досегашният президент на Европейския съвет – Доналд Туск.

Мария Габриел е комисар за цифровата икономика и общество от юли 2017 г. до ден днешен. В следващия мандат на Европейската комисия 2019-2024 г. е посочена за комисар за иновациите и младежта. Тя ще ръководи политиките на ЕС, свързани с програмата Хоризонт Европа, иновациите, научните изследвания, програмата Еразъм +, образованието и културата.

Под нейно ръководство цифровият единен пазар на Европейската комисия стана реалност. Тя създаде и първата пан-европейска програма “Цифрова Европа” с бюджет от 9,2 милиарда евро. Българският комисар е автор на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“  и създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави.