Изградиха зона за спокойствие за есестрите по река Дунав

0

Зона на спокойствие за есетрите по Дунав

Близо до село Ветрен и езерото Сребърна от няколко месеца има място, където мигриращите риби се намират в безопасност. На площ от 2884 декара или колкото 404 футболни игрища, подредени едно до друго, се простира защитената местност „Есетрите-Ветрен“. Съгласно заповедта на МОСВ в нейните граници изрично се забранява добив на инертни материали от коритото на реката, както и драгиране на дъното ѝ. Недопустимо е също и изхвърляне на отпадъци, строителство на хидротехнически съоръжения, нарушаване на естествените хидро-морфологични процеси, както и пренасочване на водните течения или затваряне на страничните ръкави на реката в участъка.

Основната цел за опазване в защитената зона са есетровите риби, чиито малки са избрали този участък от реката като място за хранене и почивка по дългия им стотици километри път към морето. Освен есетрите обаче, в този малък участък на реката са установени още 40 други вида риби, половината от които са включени в Червената книга на България.


Защо са важни есетровите риби?

Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. Затова екипът на WWF работи приоритетно за опазването на техните местообитания по Дунав. Той наблюдава цялото протежение на реката от Ново село до Силистра, проучвайки следите на последните оцелели в естествена среда есетри на територията на Европейския съюз. За да подпомогнат намаляващите им популации, през последните девет години природозащитниците са пуснали в Дунав над 77 хиляди маркирани чиги, руски есетри и моруни.

„Есетрите, както и останалите мигриращи риби, играят важна роля като индикатор на здравите екосистеми в реката. Достигнали до наше време от епохата на динозаврите, те са еволюирали в сложна конкурентна среда. Повечето видове есетри са на върха на хранителната верига и нямат много естествени врагове, освен човека“, споделя още Михов.


Есетрите в света на хората

Днес есетрите са изложени на редица рискове, с каквито не са се сблъсквали никога преди в дългата си история на оцеляване. Изграждането на язовири, диги и водноелектрически централи, както и добивът на инертни материали от речното дъно, поставят непреодолими бариери по техния миграционен маршрут, лишават ги от храна и водят до фрагментация на местообитанията им. Заедно със замърсяването на водите и бракониерството, тези дейности заплашват да доведат до пълното изчезване на есетрите в съвсем близко бъдеще.

В момента в България, Румъния, Украйна и Сърбия е в сила пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещето на местните рибарски общности.

Всеки може да стане част от каузата на WWF да опазва дома на дивите животни в България, като се включи в кампанията „Общ дом. Общо бъдеще“. Вижте как на wwf.bg/zakrilnik.

Кампанията се реализира със съдействието на Столична община и безвъзмездната медийна подкрепа на: НОВА, Българска телеграфна агенция, БНРБНР-Благоевград, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, БГ радио, ClubZ.bg, Obekti.bg, OFFNews.bg, Podtepeto.com, Sinoptik.bg, Programata.bg, GoBio.bg, ТВ Туризъм и See.bg

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук