Изграждат енергоспестяващо улично осветление в Русе чрез договор с гарантиран резултат

1

Община Русе планира сключването договор за изграждане на енергоспестяващо улично осветление в Русе, Средна кула и Долапите, съобщиха от общинската администрация.

Това ще стане чрез т.н. ЕСКО договор (договор, при който инвестицията се осъществява със средства на изпълнителя и се изплаща със спестените от клиента средства). Той предвижда изграждане на енергийно ефективно улично осветление и система за мониторинг на обща стойност 1 953 179, 44 лв. Инвестицията се извършва изцяло за сметка на изпълнителя, а общината заплаща единствено при постигане на договорените икономии на електроенергия.

В момента годишното потребление на електроенергия за улично осветление на Община Русе е 3 610 281 kw/h, за което тя плаща 1 900 000 лв. с ДДС. На база актуалните цени на електроенергията ЕСКО договорът предвижда годишни спестявания от 478 хил. лв.

Важно да се отбележи, че ЕСКО договорът не е кредит или кредитен инструмент, а лизинг, при който Общината първо получава актива, възползва се от неговото благо и със спестените средства заплаща. Срокът за изплащане е 5-годишен, като вноските са на 6-месечие.

Системата за контрол ще предоставя информация дали наистина са постигнати заложените в договора икономии. В случай, че те не са изпълнени, Общината няма да заплати. Не се съобщава кои са фирмите, предлагащи ЕСКО-договора.

Планира се по него да бъдат подменени общо 4 418 осветителни тела, като по този начин ще бъдат спестени близо 24 % от разходите за електроенергия в Русе, 59,88% от тези в Средна кула и 47, 64%  от тези в Долапите.

В резултат от изпълнение на договора се очаква да бъде подобрена средата за живот на русенци, да се намалят разходите за електроенергия и за експлоатация на осветителните тела, се казва в съобщението от общинската администрация.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

1 коментар

  1. Голяма възможност за крадене при тоя договор от страна на общината със съдействието на фирмата която ще изпълни проекта. Ще се отчитат големи спестявания с фалшификации на документи, гасене и неизползване на уличното осветление, което ще е за сметка на гражданите. Кметът е доста крадлив и ще направи всичко възможно да открадне и сподели краденото чрез фирмата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук