Изграждат културен център в Бяла

0
1068

Културен център с музейна експозиция и восъчни фигури, читалищен салон, арт кафе и 3D-киносалон, се изгражда в кв. „Гара Бяла“ в град Бяла, съобщи кметът на града Димитър Славов.

Проектът е на стойност 700 000 лева и се финансира от общината.

Восъчните фигури ще са на известни личности, свързани с историята на град Бяла.

Сред тях е руската баронеса Юлия Вревская, медицинска сестра-доброволка в армията по време на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 година. Тя пристига в 48-ма военновременна болница в Бяла, Русенско, на 20 ноември 1877 година. На следващия месец е командирована в превързочния пункт на XII армейски корпус в близкото село Обретеник. Връщайки се в Бяла, Юлия Вревская не след дълго заболява от петнист тиф и умира на 5 февруари 1878 година. Погребват я край черквата в Бяла в униформа на милосърдна сестра, заедно с друга жертва на коварната болест – сестра Мария Неелова.

В културния център ще има восъчни фигури на майстор Колю Фичето – изградил моста край град Бяла, на революционера Панайот Волов, намерил смъртта си във водите на река Янтра в района на мостовото съоръжение, а също на княз Александър Батенберг и на руския император Александър Втори.

Димитър Славов обясни, че в арт кафето ще има място за гостуващи изложби, а 3D-киносалонът ще бъде с около 30-35 места.

Предвижда се културният център да бъде готов до началото на май идната година.

Продължава строителството и на спортната зала, която трябва да бъде готова до два месеца. Със собствени средства на Общината се изгражда и модерен сух шадраван в парка на гара Бяла, в близост до църквата „Свети Пантелеймон“.