Изграждат новия център на Велико Търново по италиански проект

0
117
център на Велико Търново

Проект на италианския архитект Клаудио Нарди спечели конкурса за нов градски център на Велико Търново, съобщиха от общинската администрация.

В международния конкурс са участвали общо 62 разработки. На второ място, журито с председател проф. Георгий Станишев е класирало проекта на друг италиански архитект – Диего Терна, а на трето – разработката на “Стивън Джордж Интернешънъл” ООД – България. Още пет проекта са получили поощрителни награди – те са на архитектурни екипи от Полша, Испания, Турция и България.

По думите на кмета Даниел Панов, реализацията на мащабния проект за създаване на нов градски център на старопрестолния град ще започне през 2019 г. В него са предвидени красива пешеходна зона, много зелени площи, паркове, паркинги, спортни зони, музеи, вписва се и културно-историческото наследство.

Задължително условие е било разработките да съчетават както градоустройствено решение за целия терен, така и проект за първата сграда – експозиционен и конгресен център, който ще се простира върху 6000 кв. метра площ.

С решението за сградата от спечелилия първо място идеен проект предстои кандидатстване по ОП “Региони в растеж” за изграждане на експозиционния център и прилежащата инфраструктура през 2019 година. Самото инвестиционно намерение е част от одобрената програма на Общината по приоритетната ос за градска среда.

Всички 62 проекта ще бъдат подредени в изложба. Така великотърновци ще могат да се запознаят с идеите за градоустройствено планиране на новия център, за които ще има и обществено обсъждане. На базата на резултатите от него ще бъде изготвено техническо задание за изготвяне на нов подробен устройствен план за целия терен, уточниха от Общината.