Изхвърлиха Русия за 4 г. от всички големи първенства

0
177
Русия за 4 години

Изпълнителният комитет към Световната антидопингова агенция (WADA) наказа Русия за 4 години. По този начин, състезателите губят правото си да представят родината си на Олимпиадата в Токио догодина, както и на световни първенства, в това число и Мондиал 2022.

Изпълкомът единодушно е приел и препоръката на комитета да лиши Руската антидопингова агенция (РУСАДА) от нейния статус. По този начин Русия губи правото да домакинства на световни първенства в различните видове спорт в рамките на следващите 4 години.

Спортистите от Русия ще могат да участват на големи състезания, но само ако докажат, че са „чисти”, и в същото време бъдат представени като „неутрални”. – т..е. няма да могат да се състезават под флага на Русия, нито ще могат да чуят химна на родината си.

Тежката санкция е поради факта, че Руската антидопингова агенция не съответства на антидопинговия кодекс на WADA.

Наказанието може да бъде обжалвано в рамките на следващите 21 дни.

Към настоящия момент съответстващите стандарти не се отнасят към УЕФА, което означава, че руският национален отбор по футбол ще може да участва на Евро 2020. Според главата на WADA, в бъдеще този въпрос и стандартите могат да бъдат преразгледани, но засега няма опасност за тима. Още повече, че Санкт Петербург дори е домакин на част от мачовете от шампионата.

Санкцията не засяга участието на руснаците на шампионати на Стария континент, както и на Световни купи в различните видове спорт.

Наказанието на страната е в следствие на разследването от WADA, което доведе до обвинение, че Русия е манипулирала базата данни на Московската антидопингова лаборатория и са били укривани допинг нарушения. В резултат на това комитетът препоръча на Изпълкома на WADA отново да признае РУСАДА в несъответствие по кодекса на организацията, както и да бъдат предприети тежки санкции.

WADA забрани и на представители на Руския олимпийски комитет (ОКР) и Параолимпийския комитет на Русия (ПКР) да посещават състезания като официални лица за следващите четири години.

„Предложението бе одобрено от Изпълнителния комитет на УАДА и наказанието ще бъде приложено без изменения“, съобщи за агенция ТАСС представителят на ВАДА Джеймс Фитцджералд.

Вицепрезидентът на WADA Линда Хелеланд заяви, че според нея наказанието не е достатъчно сурово. „Исках санкции, които няма как да бъдат смекчени. Дължим на чистите атлети да наложим възможно най-тежките наказания“, заяви Хелеланд.