Изкуствен интелект открива онлайн престъпници по името на домейна преди регистрация

0

EURid, организацията, управляваща домейна от най-високо ниво .eu, стартира Система за предвиждане на злоупотреби и ранно предупреждение (APEWS), разработвана в продължение на години в партньорство с Университета от Льовен (Белгия).

В основата на системата е методология за оценяване на модели на домейн регистрации, така че преди активирането на имената тя да предвиди дали регистрациите ще бъдат използвани за злоупотреби и да ги спре навреме.

Механизмът на голяма част от киберпрестъпленията е познат – престъпникът регистрира голям брой произволни имена на домейни, представяйки фалшиво име и адрес, извършва злоупотреби и бързо след това спира имената. Това е инвестиция с малък риск и голяма възвръщаемост.

APEWS е система от типа на изкуствения интелект, която използва наличната информация за имена на домейни, с които е злоупотребено (злонамерен софтуер, спам, измама, т.н.) и чрез технологията за машинно обучение оценява вероятността от злоупотреба с новорегистрирани имена на домейни.

Ако домейнът бъде маркиран като потенциален за злоупотреба, делегирането му се отлага и той влиза в списък за по-късен човешки преглед от юридическия екип на EURid. Ако не бъде маркиран, името на домейна се делегира и минава повторна проверка. APEWS се учи и автоматично се надгражда ежедневно, за да е в крак с промените в модела на престъпни регистрации.

зарядни станции за електромобили