Изкуствен интелект поставя диагнози като опитен педиатър

0
57
Изкуствен интелект поставя диагнози като опитен педиатър

Благодарение на екип от китайски и американски учени, изкуственият интелект вече може автоматично да диагностицира обичайни детски заболявания след обработка на симптомите, медицинската история и други клинични данни за пациента, точно както би постъпил един опитен педиатър.

Разработената система е показала висока степен на точност. Занапред тя може да помогне на лекарите в диагностиката на сложни или редки заболявания като предостави предположения за диагнозата.

В статия в списанието „Nature Medicine“ се съобщава, че за да обучат и валидират системата първо я използвали, за да изучат и изтълкуват електронни здравни досиета на над 1,36 милиона пациента, посетили големи болници в Китай.

„Нуждаем се от по-широк спектър от данни, за да потвърдим точността на системата“, посочва Ся Хуеймин, съавтор на статията и изследовател в Центъра за женско и детско здраве в Гуанджоу. Той добавя, че събирането и анализа на висококачествени данни е дълъг процес, който изисква тясно сътрудничество между дизайнерите на алгоритми, клиниките и епидемиолозите.