Изкуствен интелект разчита мозъчните вълни в реално време

0
Изкуствен интелект разчита мозъчните вълни в реално време
Източник: Grigory Rashkov/Neurobotics

Московският институт по физика и технологии и руската корпорация Neurobotics създадоха програма с изкуствен интелект, която рисува в реално време това, което човек гледа, разчитайки само мозъчните вълни.

Техниката е неинвазивна и цялата информация се събира чрез апарат за електроенцефалография (EEГ), поставен върху главата. Целта е да се създадат невроустройства, които да не изискват имплантиране.

Учените са започнали изследването си, което е достъпно в платформата за препринти bioRxiv, поставяйки шапка с електроди върху главата на участниците, записвайки мозъчните им вълни. Доброволците гледали в продължение на 20 мин. 10-секундни видео фрагменти. Обектът във всеки фрагмент попадал в една от пет категории.

След това изследователите разработват две невронни мрежи и обучават едната да генерира изображения за три от изследваните категории по визуалния „шум“, а другата превръща ЕЕГ данните в сравним с него „шум“. Когато ги събират по двойки установяват, че изкуственият интелект успява да нарисува удивително точни изображения на това, което участниците наблюдават, само от ЕЕГ данните в реално време. Крайният резултат изненадал и самите учени.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили