Изкуствен интелект създава портрети

0
Изкуствен интелект създава портрети

Германецът Марио Клингеман създаде генератор за живопис, работещ с изкуствен интелект. Алгоритъмът възпроизвежда безкраен поток от лица, пише технологичното издание The Verge.

През няколко секунди се зарежда по един уникален портрет, който обаче има „живот“ също само няколко секунди, преди да прелее в следващия. Едната страна на генератора зарежда несъществуващи хора в „по-скоро мъжки“ портрети, а другата „по-скоро в женски“.

„По-лесно е да се обучи алгоритъм, за да създава изкуство, отколкото човек да реши какво ще прави с резултата от работата и тъкмо това създава предизвикателство. Чувствам почти като нередно да взема едно единствено нещо, което програмата произвежда. Защото, да, генераторът може да създаде много изображения, но магията е по-скоро в това да го видиш как работи. Прави го на момента, можеш само до известна степен да предвидиш какво ще направи“, разказва Клингеман.

За създаване на творбите е използван методът, наречен GAN (generative adversarial network). Използван е алгоритъм от две части, наречени Генератор и Дискриминатор. Едната трябва да твори, а другата да се съмнява, че създаденото не е копиране на нещо познато, с което машината е захранена. Двата модула си разменят изображенията, докато Дискриминаторът вече не може да различи фалшификата от оригинала.

Машината е способна безкрайно да продължи да създава изображения от периода на 17-19 век.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили