Показват разкопките край Хараклея

1
2124

izlogba_heraklea03Фотосите са дело на Дражан Брачич от Битоля, който запечатва със своя обектив работата на археолозите през последните три години. Идеята на автора е била да покаже разкопките от по-различен ъгъл и да улови работата на специалистите без те да разберат.

Експозицията пристига в Русе на база на разменено гостуване и продължаваща вече няколко години съвместна работа между музея в Битоля и този в градът ни. Самият автор не успя да пристигне за официалното представяне на изложбата, но в Русе бе неговата съпруга – Надя Геневска – Брачич.

Хараклея е едно от най-посещаваните обекти в Македония. В превод  означава градът на Херакъл. Хераклея е създаден през 4 век преди новата ера от Филип Македонски. В римско време там се строят сгради по строги правила – портик, съдебни зали, обществени бани, гимназион, водопроводна мрежа, амфитеатър с 2500 места и почетна ложа. Из града се поставят бюстове на богове, богини и заслужили граждани. Сред най-големите забележителности са мозайките представящи сцени от Стария завет, геометрични фигури и преплетени кръстове, които са разположени на около 1300 квадратни метра.

1 коментар