Изложба, посветена на Кристо, представят в Русе

0

Изложбата „Христо Явашев, почит към неговия живот и художествени проекти“ ще бъде открита утре в Русе

От 20 юли 2022 г. (сряда) от 18:00 ч. „Американска фондация за България“ гостува в Художествената галерия със своя колекция. В залите на галерията ще бъдат експонирани част от големите проекти на Христо Явашев – Кристо и съпругата му Жан-Клод, спътница в живота и съавтор в множество общи проекти от 1958 г.

Колекцията на „Американска фондация за България“ е събирана в продължение на повече от десет години, като оригиналните работи са придобивани на вторичния пазар за изкуство. Това са оригинални офсетови цветни литографии, които често са публикувани в ограничени тиражи или пък са отпечатани на специална копринена или лята ръчно хартия.

В колекцията са събрани тематично и хронологично проектите, като се започне от серията „Ранни творби“ (1958-1969) и се премине през „Опакован бряг“, Австралия (1969), „Завеса на Долината“, Колорадо (1970-72), „Опакованият Райхстаг“ (1971-95), „Опакованият мост Понт Ньоф“ (1975-85), „Опаковани пътеки“, Канзас сити (1977), „Мастаба“ в Абу Даби (1979), „Чадърите“ (1991), проект, осъществен в САЩ – в жълто и в Япония – в синьо, „Над реката“, проект за река Арканзас (1993), „Опаковани дървета“, Швейцария, (1997-98), проект „Стената“ (1999) и последния във фонда на „Американска фондация за България“ проект „Портите на Ню Йорк“ от 2003 година.

През юли и август изложбата с творби от колекцията на „Американска фондация за България“ „Христо Явашев – почит към неговия живот и художествени проекти“ ще гостува в Русе, през септември в Сливен, а преди да се върне обратно в САЩ, ще бъде показана в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София през октомври. Така българската публика, която досега не е имала възможност да се срещне непосредствено с творчеството на Кристо и Жан Клод, ще може да се докосне до тези творби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук