Изложба представя известните музиканти на Русе

0

Документалната изложба „Известни музиканти в Русе“ беше открита в сградата на Регионална библиотека „Любен Каравелов“-

Експозицията е в рамките на Музикалния фестивал „Мартенски музикални дни“ и е по повод житейските годишнини на изпълнители, свързали завинаги името си с дунавския град и допринесли за развитието на русенската музикална култура.

В изложбата са представени документи и снимки от колекция „Ръкописи“ за Александър Йорганджиев, книги за Саша Попов, Константин Попов, Константин Илиев, Васил Казанджиев, Атанас Косев, техни монографии, както и публикации в периодични издания от русенските изследователи Димитър Сакакушев, Силви Стамболиев, Огнян Стамболиев и др. Включени са още програми на техни концертни изяви в Русе и нотни издания, разкриващи творчеството им. Част от тях са от фонда на училищната библиотека на НУИ „Проф. В. Стоянов“, където се съхранява сбирка от личната нототека на Александър Йорганджиев. Те са издадени в края нa XIX в., повечето – в Германия. Титулната страница и корицата на изданията са оформени с красиви орнаменти и шрифтове, като на тях Александър Йорганджиеве е поставил своя подпис.

Част от изложбата е посветена и на 75 г. от създаването на Държавна опера Русе. Представени са книги за нейната история и програми на нейни постановки. Сред тях е и програма от 1949 г. на операта „Травиата“ от Верди, която е първа премиера на музикалната творба, състояла се през същата година на 27 ноември с диригент Константин Илиев.

Експозицията може да бъде разгледана във фоайето на Регионалната библиотека /втори етаж/ до края на март.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук