Изложба припомня кмета на Русе с най-голям принос за европейския му вид

0

„Една (НЕ)обикновена изложба за добрия пример на будния дух“ ще бъде подредена днес в Русе, съобщават организаторите на събитието от Сдружение „МИСИЯ ГРАДЕЖ“.

Експозицията е посветена на личността на инж. Кирил Старцев – кмет на Русе в периода 1934-1944 г., командирован на няколко пъти в общините Добрич, Силистра, Тутракан и Видин, заради своите доказани общочовешки и личностни качества на управник с опит в справянето с кризи. През тези 10 години, когато изпълнява длъжността кмет на Русе, той благоустроява града, което придава все повече съвременен европейски вид на населеното място.

Сред значимите постижения в това негово дело са построяването на емблематичната за Русе Съдебна палата и облагородяването на района около нея, с който се променя и Градската градина. Изграждат се Халите с прилежащия район, който се превръща във втори център на града. Строи се голяма модерна баня. Придунавският булевард се обновява с твърда настилка, поставят се тротоари и парапет, построява се т.нар. Мост на въздишките. Разширява се електроснабдяването, поддържа се модерно водоснабдяване и канализация. В крайните квартали се прокарва вода, правят се временни тротоари. Построяват се училищата „Ангел Кънчев“ и „Стефан Караджа“. Кирил Старцев остава в сърцето и душата на своите съвременници и признателните граждани, като кметът, който е възродил и въздигнал крайдунавския град, но в същото време съхранил аристократичния дух и архитектурните забележителности на Малката Виена.

Изложбата ще бъде подредена на площада пред Съдебната палата в Русе, откриването е в 17,30 часа. Русенци и гостите на града ще могат да я видят до 14 ноември. Изложбата ще бъде пътуваща, като предстои да бъде представена в Народното събрание на Република България на 24.11.22 г., а през месеците април и май 2023 г. ще обиколи градовете Видин, Добрич, Варна, Пловдив и София.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук