Изложба за братя Шкорпил показват в Историческия музей в Русе

0

Изложбата „Братя Шкорпил – пазители на историческата памет“ могат да видят русенци и гостите на града в Регионалния исторически музей в Русе.

Експозицията, която е дело на Регионален исторически музей – Варна, е подредена в зала „Русе“ на Историческия музей. Това е иновативен художествен проект, който представя неизвестни и малко познати факти, документи и фотографии, свързани с живота и научната дейност на братята Карел и Хермин Шкорпил.

Изложбата е изградена от отделни модули под формата на кубове, които могат да бъдат поставяни в различни конфигурации. Модулите могат лесно да се разместват или завъртат. На всяка от петте страни на кубовете са показани изображения – карти, планове и скици, придружени от кратки текстове. Тяхната цел е да информират и същевременно да осигурят достъп до различно мултимедийно съдържание. То става достъпно чрез мобилни устройства /таблети, смартфони/. Връзката с интернет и QR-кодовете позволяват бърз и лесен достъп до информация, налична във виртуалното пространство.

Структурата на експозицията позволява лесно да бъде допълвана като предстои към нея да бъде присъединен и трети модул. Първият куб представя научната и обществената дейност на братята Шкорпил във Варна и региона. Вторият куб информира за работата на учените в различни части на страната, а третият, който ще бъде организиран в партньорство с други музеи в България, ще презентира интересите на Шкорпил, свързани с естествените науки.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук