Изложба за Русе на „Методиевите дни“ в Елванген

0
701

В експозицията бяха представени акции, ценни книжа, стопански и исторически документи от развитието на Русе след Освобождението. Документите са от личната колекция на доктор Дитер Хес.

ellwangen_methodiustag97В тържествата, които се провеждат в немския град от 1970  година по инициатива на българската общност от в Щутгарт, взеха участие зам.-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева и главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска. Те се срещнаха на официална вечеря с кмета на града Карл Хилзенберг, който пожела културния обмен между Русе и Елванген да продължи да се развива.

Според историческите данни свети Методий е бил заточен в манастира в град Елванген по време на процеса срещу него през 870-873 година. Затова, вече 45 години български емигранти от различни краища на Германия – основно от Мюнхен, Щутгард, Дортмунд, Дюселдорф, Улм, Берлин се събират в град Елванген, за да отбележат заедно празника на славянската писменост и култура. Тържествата започват с благодарствен молебен в католическата катедрала „Свети Витус”, където богослужението се води от православни свещеници. След това пред издигнатия със средства на родолюбиви българи параклис на името на Методий присъстващите на тържествата пеят химна „Върви народе, възродени“.