Измамници крадат телефонни номера, за да източват банкови карти

0
Снимка: Pixabay

Измамници масово крадат телефонни номера и след това ги използват, за да правят фалшиви профили в чат приложения. Чрез тях пък източват банкови карти. За схемата разказват от ГДБОП, съобщи БНР.

Най-често телефонните номера се взимат от публикувани онлайн обяви за продажба на стоки втора употреба. След това от фалшивите профили се пише на хора, които искат да продадат нещо, като измамниците се представят за купувачи. Вместо да платят при доставка, те настояват да го направят по банков път. За целта изпращат на продавача линк, на който той трябва да регистрира данните на банковата си карта, за да получи след това превод.

Вместо това обаче платформата краде данните от картата и започва източване.

„Изпраща ми линк, аз отварям – въобще не можеш да различиш, че това не е страница от актуалния сайт. Това, което се искаше от мен: да потвърдя това плащане и да дам номерата – знаете, дебитните карти отпред имат един дълъг номер и отзад имат трицифрен номер. Трябваше да въведа тези данни. Трябваше да получа смс-код, който да въведа, за да се осъществи това плащане. Обаче този въпросен код не го получавам на телефона, не мога да го въведа. И от забавянето на този код вече се усъмних, че съм допуснала груба грешка“, разказа една от потърпевшите. В крайна сметка тя не е пострадала, защото картата й е била издадена наскоро и в нея не е имало средства.