Измамници предлагат гражданство на бесарабски българи

0
Снимка: БГНЕС

Измамници предлагат на бягащите от войната в Украйна бесарабски българи гражданство или документ за постоянно пребиваване. Това заяви пред БНТ председателят на Центъра на бесарабските българи у нас Райна Манджукова. Тя напомни, че за пребиваване у нас е достатъчен и бежанският статут.

„Бих искала да предпазя нашите сънародници. За съжаление напоследък се активираха всякакви „добронамерени“ хора, които предлагат на българите по произход – бесарабски и т.н., много бързо да им направят постоянно пребиваване и други и българско гражданство. Искам да кажа, надявам се да ме чуят повече от нашите сънародници, които вече са тук и са с български произход, моля ви – не се доверявайте на такива предложения. И в двете процедури се изискват документи, които трябва да бъдат издадени в Украйна. Сами разбирате, че в момента няма как Украйна да ви издаде нито свидетелство за съдимост, нито медицинско свидетелство, обясни Манджукова.

Тя коментира, че подобна кризисна ситуация досега не е имало. Според Манджукова държавата все още не може да реагира адекватно. Тя посочи, че едва в края на миналата седмица са имали среща с институциите и им е било обяснено, че има нужда от тяхната помощ.

„Не мога да оправдая примерно една дирекция „Полиция“, в която районните управления не знаят, че има задължителна регистрация на бежанци, масово се оплакват хора, че от районното ги изпращат в „Миграция“. Не е трудно да се пусне едно писмо до Районните управления, коментира Манджукова.

Най-добрата агенция за подбор на персонал