Изправят бивш външен министър и заместника му пред Темида

0
41
Бивш външен министър

Бившият министър на външните работи Даниел Митов и заместникът му Христо Ангеличин ще бъдат изправени пред Специализирания наказателен съд.

Това съобщиха от Софийска градска прокуратура с уточнението, че срещу двамата вече е внесен обвинителен акт. Митов е обвинен за престъпление по служба, а Ангеличин в безстопанственост.

Даниел Митов е обвинен в това, че в периода от 15.01.2016 г. до 22.07.2016 г., като министър на външните работи, при условията на продължавано престъпление не изпълнил служебните си задължения с цел да набави облага за търговско дружество, и от това настъпили значителни вредни последици в размер на 494 458,03 лв. за Министерство на външните работи.

В нарушение на Закона за публичните финанси и Закона за обществените поръчки, сключвайки споразумения към договор с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), Митов задължил МВнР да преведе сумата чрез МЗХ на търговското дружество и не предвидил контрол по изпълнението на ценовото предложение.

Даниел Митов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

Христо Ангеличин е обвинен в това, че като длъжностно лице – заместник-министър на външните работи, в нарушение на задълженията си да наблюдава и контролира дейността на дирекция „Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване” в МВнР, не упражнил достатъчен контрол върху работата на директора на тази дирекция. В резултат на това са последвали значителни щети за Министерство на външните работи в размер на 494 458,03 лева , изплатени по силата на две споразумения сключени между МВнР и МЗХ, на търговско дружество, като сумата е недължимо платена, поради неспазване от страна на търговското дружество на ценовото му предложение. С това търговско дружество МЗХ е в договорни отношения след проведена обществена поръчка за осигуряване на въздушен транспорт, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания за служителите на МЗХ.

Предстои насрочване на делото от съда.