Изпреварващо ръст 15% на пенсиите от 1 юли предлагат ГЕРБ-СДС

0
средната пенсия в Румъния от догодина

Пенсиите да се увеличат с 15 процента от първи юли, без преизчисляване през октомври, и до края на годината да се изплаща добавка от 60 лева.

Това предлагат от ГЕРБ-СДС. Предложенията за промени в бюджета на Държавното обществено осигуряване са направени преди второто четене на законопроекта, съобщи БНР. До края на утрешния ден е срокът за нови предложения по обсъжданите текстове  преди окончателното им приемане  от пленарната зала.

Мотивите на вносителите да поискат 15% увеличение на пенсиите от 1 юли е изпреварващо компенсиране на средногодишната инфлация за възрастните хора.

Ако това предложение се приеме, минималната пенсия ще достигне 430 лева, максималната ще стане 2000 лева. Предлага се този размер да се запази до края на годината.

От ГЕРБ-СДС мотивират и запазването на добавката към пенсиите от 60 лева с необходимост от допълнителна подкрепа за доходите в условията на повишена инфлация. Подчертава се, че по този начин няма да се „замърси доходът от пенсия, като към него автоматично се добавят 60 лева, както предлагат управляващите“.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук