Израел изстреля нов разузнавателен спътник

0

Израел изстреля днес нова версия на своя шпионски спътник „Офек“, като министерството на отбраната заяви, че той ще подобри денонощното наблюдение над региона, което се случва в момент, когато страната се подготвя за евентуална конфронтация с Иран, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Изстрелването, планирано от няколко месеца, беше наблюдавано от министъра на отбраната Йоав Галант – сигнал, че той остава на поста си въпреки изявлението на премиера Бенямин Нетаняху в неделя, че той ще бъде уволнен.

Сателитът „Офек-13“, произведен от държавната Израелска аерокосмическа компания, е последният от серията спътници местно производство. Първият от спътниците от тази серия беше изведен в орбита през 1988 г.

Новият сателит беше изстрелян с ракета „Шавит“ над Средиземно море в западна посока. Тази траектория Израел обикновено избира като предпазна мярка срещу попадане на чувствителни технологии в ръцете на враждебно настроени негови съседи от Близкия изток в случай на провал на изстрелването на сателита, уточнява Ройтерс.

“Ще продължим да доказваме, че дори небето не е предел за израелската отбранителна индустрия“, се казва в изявление на Галант, който в събота застана открито против оспорвания план на Нетаняху за реформа на съдебната система. На следващия ден Нетаняху обяви предстоящото уволнение на Галант, с което предизвика вълна от още антиправителствени протести.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук